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INTERPRETATION IC 135-2010-2 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2010 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: 10/27/2011 

 
Request from:  Bernhard Isler (bernhard.isler@siemens.com), Siemens Switzerland Ltd, 
Building Technologies Division, Gubelstrasse 22, CH-6301 Zug, Switzerland.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE 135-2010 clauses 12.25.5 (Trend Log Object Type, Enable property) and 
12.25.14 (Trend Log Object Type, Log_Buffer property). This interpretation request also applies 
to the corresponding property clauses of the Event Log Object Type (12.27.8, 12.27.13) and the 
Trend Log Multiple Object Type (12.30.8, 12.30.19) 
 
Background:  In Clause 12.25.5, last sentence of first paragraph, the language for log-status is: 
'Log_Buffer records of type log-status are recorded without regard to the value of the Enable 
property.' 
 
In Clause 12.25.14 the language for the log-status LOG_INTERRUPTED flag is: 
'This flag indicates that the collection of records by the Trend Log object was interrupted by a 
power failure, device reset, object reconfiguration or other such disruption, such that samples 
prior to this record might have been missed.' 
 
The language for the LOG_INTERRUPTED flag indicates that logging was active ('collection of 
records ... interrupted') if a log-status record with the LOG_INTERUPTED flag set was 
recorded. But the language in 12.25.5 requires that log-status records are recorded independent 
of the value of the Enable property, i.e. independent of collection of records is active or not. 
 
Interpretation:  After having logged a log-disabled status, there is never a log-interrupted 
record logged, as long as the log is disabled. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer: Yes. 
 
Comments: Yes, it is correct that a log-interrupted status is never logged after the log has been 
disabled and a log disabled status has been logged. There are cases where a log interruption is 
detected and the log is disabled at the same time, so a log-status record may be logged where 
both LOG_INTERRUPTED and LOG_DISABLED are set. 


